4 powody, dla których warto jeść ekologicznie

Reklama

Nasi pra-pra-pra dziadkowie chcąc nie chcąc odżywiali się naturalnie i ekologicznie. Dzisiejsze metody uprawy roślin i hodowli zwierząt obejmujące wykorzystanie pestycydów, GMO, czy nawozów zwyczajnie wtedy nie istniały. W ciągu ostatniego stulecia nasza dieta i produkcja żywności zmieniły się diametralnie, lecz nasze organizmy i genetyka – nie. Oto najważniejsze powody, dla których warto przestawić się na ekologiczne odżywianie:

 

1. Ekologiczna żywność pomoże ci zmniejszyć zatrucie organizmu toksynami

Produkty wytworzone metodami ekologicznymi nie były traktowane herbicydami, pestycydami, sztucznymi nawozami, hormonami czy antybiotykami. Wszystkie te substancje mogą przedostawać się do twojego organizmu, a ich chroniczna podaż może wywołać objawy zatrucia.

Znalezione obrazy dla zapytania bio food

novinite.com

 

2. Żywność ekologiczna z definicji nie zawiera organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO)

GMO to rośliny i zwierzęta, których materiał genetyczny zawiera geny innego organizmu, co w naturze nie występuje. Inżynieria genetyczna stworzyła pogodo- i szkodnikoodporne rośliny, a produkowane przez nie substancje mogą być niebezpieczne również dla człowieka.

Znalezione obrazy dla zapytania toxin

pulse.ng

3. Rolnictwo ekologiczne nie oddziałuje negatywnie na środowisko

 

Znalezione obrazy dla zapytania gmo apple

unergroundhealth.com

Rolnicy ekologiczni stosują naturalne metody przeciwdziałania chorobom i szkodnikom, stosują płodozmian (rotację gatunków na danym polu), dzięki czemu nie wyjaławiają gleby oraz stosują naturalny nawóz w postaci obornika. Wszystko to nie tylko nie pogarsza stanu środowiska, ale wręcz przyczynia się do jego poprawy.

 

4. Żywność ekologiczna jest bardziej odżywcza

Znalezione obrazy dla zapytania organic crop

permaculturenews.com

Najnowsze badania rzucają nowe światło na odżywcze zalety żywności produkowanej metodami ekologicznymi – zawiera ona więcej składników odżywczych i antyoksydantów, a mniej metali ciężkich i pestycydów.

Żywność ekologiczna jest wciąż dużo droższa od konwencjonalnej – jeśli nie możesz pozwolić sobie na całkowite przestawienie się na eko-jedzenie spróbuj zacząć od pojedynczych produktów i stopniowo wydłużaj ich listę.

Źródło: http://www.mindbodygreen.com/0-14763/a-doctors-top-4-reasons-to-eat-organic.html