6 powodów, aby gotować w domu

Reklama

Żyjesz ciągle w biegu? Nie masz czasu na gotowanie? Jesz cos przelotnie na mieście? Może czas najwyższy się zatrzymać, zaplanować kolejny tydzień i znaleźć choć chwilę na ugotowanie posiłku w domu? Oto kilka powodów, które być może skłonią cię do tego:

1. Masz świadomość i wybór skąd pochodzą produkty – gotując w domu to ty wybierasz źródła i miejsca, w których kupujesz potrzebne składniki. Chcesz kupować ekologicznie – proszę bardzo! Chcesz kupować lokalnie – wystarczy, że odwiedzisz pobliski bazarek. Chcesz wiedzieć czy twoje posiłki są przygotowywane z dojrzałych, świeżych produktów – gotuj w domu!

Znalezione obrazy dla zapytania home cooking

Amazing-cook.com

2. Masz wpływ na zdrowie swoje i rodziny – komponując posiłki samodzielnie możesz dobrać składniki tak, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych wszystkim domownikom. Ty wybierasz także ile dodasz soli, tłuszczu, czy cukru.

Znalezione obrazy dla zapytania salt sugar fat

Npr.org

3. Oszczędzasz – posiłki przygotowane w domu są tańsze niż te jedzone na mieście. Kontrolujesz ile chcesz wydać, ile wydajesz i ile dzięki temu możesz zaoszczędzić.

Znalezione obrazy dla zapytania saving money

Thesavinglifestyle.com

4. Spędzasz czas z rodziną – zarówno podczas przygotowania posiłków (zaproś dzieci do wspólnego gotowania!), jak i podczas jedzenia. Nawet jeśli wasze rozkłady dnia nie pozwalają usiąść razem całej rodzinie, już dwie osoby przy jednym stole są lepsze niż samotne jedzenie w pośpiechu na mieście.

Znalezione obrazy dla zapytania family table

Wedonyc.net

5. Uczysz się gotować – im więcej posiłków przygotujesz, tym pewniej poczujesz się w kuchni, rozwiniesz swój smak, nauczysz się używać odpowiednich przypraw, a twoje dania będą się robiły coraz smaczniejsze!

Znalezione obrazy dla zapytania food additives

Okfoodadd.com

6. Kontrola wagi – dzięki własnoręcznie przygotowywanym posiłkom wiesz ile kalorii mają i jak duże porcje nakładać. Możesz wybierać bardziej dietetyczne produkty do komponowania dań i odpowiednio dawkować niezdrowe dodatki.

Źródło: eating-made-easy.com/6-reasons-to-cook-at-home