Charakterystyka popularnych olejów

Reklama


olive oil

Tłuszcze są niezbędnym składnikiem odżywczym, gdyż organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Jednak dobrze pamiętać, że jeden rodzaj tłuszczu drugiemu jest nierówny. Warto więc przybliżyć nieco na temat najpopularniejszych olejów, jakie dostępne są na rynku.

Niemal w każdej polskiej kuchni znaleźć można olej słonecznikowy. Jest on źródłem kwasów nasyconych Omega-6, lecz znikomej ilości Omega-3, co nie jest zbyt korzystną proporcją. Nie nadaje się zbytnio do smażenia, gdyż kwasy nienasycone są wrażliwe na temperaturę.

Oliwa z oliwek to skarb krajów południowych. Jest bogactwem witamin i tłuszczy jedno- oraz wielonasyconych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oliwa również nie jest jednak dobrym produktem do smażenia, ze względu na niską temperaturę dymienia. Dlatego aby korzystać z jej dobroczynnych właściwości, najlepiej spożywać jako dodatek na zimno, na przykład dodając do sałatki.

Popularnością cieszy się ostatnio olej kokosowy, propagowany przez sklepy ze zdrową żywnością. Olej ten również posiada wiele właściwości odżywczych. Dzięki temu nadaje się do smażenia czy pieczenia i dlatego znajduje zastosowanie w każdej kuchni. Trzeba jednak pamiętać, że do podgrzewania lepsza będzie rafinowana wersja tego oleju.