Czas na rośliny strączkowe!

Reklama


pea-pod

Nareszcie nadchodzi sezon na rośliny strączkowe! To najlepszy czas, by na naszych stołach zagościła fasola szparagowa, bób, zielony groszek, ciecierzyca, soja i wiele innych pysznych produktów. Nie obawiaj się ciężkostrawności, odpowiednie przygotowanie posiłków z użyciem tych roślin, ułatwi trawienie i dostarczy wiele witamin. Szukasz pomysłów na lekkie, a przy tym smaczne dania? Mamy kilka pomysłów!

Prosta pasta z soczewicy do kanapek

Potrzebujesz blendera, szklankę soczewicy, pół szklanki pestek dyni, garść suszonych pomidorów, 3-4 łyżeczki oliwy z oliwek i ulubione zioła. Przygotowanie jest banalne. Po przepłukaniu soczewicy, ugotuj ją do miękkości, a po wyparowaniu całej wody przełóż ją do blendera. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj tak, by zrobiła się pasta. Po nałożeniu pasty możesz posypać kanapki świeżo posiekaną pietruszką lub bazylią.

Zielony groszek w roli głównej

Kochasz zupy krem? Sprawdź tę z zielonego groszku. Do ugotowania zupy przygotuj warzywny bulion. Wlej na patelnię oliwę z oliwek i podsmaż przez 8 minut posiekanego pora, cebulę, szczypiorek i zielony groszek, a następnie dodaj do wywaru. Po wymieszaniu składników zetrzyj na prasce kilka ząbków czosnku i również wrzuć do garnka. Zupę gotuj jeszcze 10 minut, a po ostygnięciu zblenduj. Udekoruj listkami bazylii i grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Ze strączkowych wyczarujesz jeszcze wiele świetnych potraw. Śmiało eksperymentuj i przekonaj się sam o walorach smakowych, i zdrowotnych tych roślin.