Czym zastąpić cukier?

Reklama


sugar

 

Cukier jako jeden z elementów codziennej diety nie jest najlepszym wyborem dla ludzkiego organizmu. Jego regularne spożywanie gwarantuje puste kalorie. Cukier negatywnie wpływa na zęby, powoduje próchnicę, prowadzić może do cukrzycy. W trosce o zdrowie warto odrzucić całkowicie z jadłospisu cukier i zacząć korzystać z zamienników.

 

Cała gama syropów: syrop klonowy, daktylowy czy z agawy to doskonałe zamienniki cukrów. Syrop klonowy (oczywiście oryginalny) posiada znacznie mniej kalorii niż zwykły cukier, a dodatkowo posiada liczne minerały, takie jak choćby potas, żelazo czy wapń.

Syrop daktylowy posiada minerały typu magnez, żelazo i potas oraz witaminy z grupy B. Kalorycznie zbliżony do tego co oferuje syrop klonowy.

Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny, a jego regularne spożywanie pozytywnie wpływa na obniżanie cholesterolu oraz florę przewodu pokarmowego.

 

Miód, który ma więcej kalorii niż cukier ale przemawia za nim naturalność. Słodzenie miodem jest korzystniejsze niż zwykłym cukrem. Posiada on glukozę i fruktozę czyli składniki doskonale przyswajalne przez człowieka.

 

Stewia to kolejny zamiennik cukru. Powstaje z liści roślin stewii i jest w pełni naturalnym słodzikiem. Zastąpienie cukru stewią sprawia, że organizm ludzki nie odczuwa skoków glukozy. Ten słodzik naturalny nie posiada kalorii.

 

Ksylitol czyli cukier brzozowy, może być śmiało stosowany zamiast cukru. Jakie posiada właściwości? Jego używanie nie powoduje negatywnych skutków dla ludzkiego organizmu, a wręcz przeciwnie. Wśród najważniejszych korzyści wymienia się wzmacnianie układu immunologicznego.

 

Owoce mogą być doskonałym zastępstwem dla cukru. Naturalne, posiadające fruktozę, a przy okazji, w zależności od owocu, posiadające najróżniejsze witaminy. Jednak co za dużo to niezdrowo. Owoce należy jeść z rozwagą i oczywiście zrezygnować z nich wieczorami.