Dlaczego kremy czekoladowe nie powinny gościć w twojej kuchni

Reklama

Kto ich nie zna i nie lubi? Pyszne, słodkie, czekoladowe lub czekoladowo-orzechowe kremy do smarowania. Idealne na kanapki, naleśniki, gofry…aż ślinka cieknie na samą myśl. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia, a reklamy głoszące że są doskonałym śniadaniem niestety mocno nieprawdziwe. Oto co zawiera większość popularnych kremów czekoladowych:

Znalezione obrazy dla zapytania chocolate spread

Pgeveryday.com

1. Cukier – na pierwszym miejscu, czyli jest go w produkcie najwięcej. Biały, rafinowany, powodujący otyłość i problemy z insuliną.

Znalezione obrazy dla zapytania sugar in nutella

Maseficaz.net

2. Olej palmowy – obecny w większości przetworzonej żywności, niestety jego produkcja umiejscowiona jest w Ameryce Południowej, każdego roku wycina się miliony hektarów lasów tropikalnych pod uprawy palmy, zanieczyszczane jest środowisko i łamane prawa człowieka.

Znalezione obrazy dla zapytania chocolate spread

Cookbookaficionado.com

3. Lecytyna sojowa – soja i jej produkty często są modyfikowane genetycznie, a jej uprawy obficie spryskiwane herbicydami i fungicydami w okresie wzrostu.

Znalezione obrazy dla zapytania chocolate spread

Sumos.com.my

4. Kakao w proszku – chociaż kakao samo w sobie jest zdrowe i dostarcza wielu witamin, to wiele dzisiejszych plantacji wykorzystuje pracę dzieci i łamie prawa człowieka.

Znalezione obrazy dla zapytania sugar in chocolate spread

healthista.com

Na szczęście pojawiają się na rynku zdrowsze zamienniki popularnych kremów, dzięki czemu nie musimy rezygnować z nich całkowicie. Warto wybierać produkty ekologiczne, oznaczone znakiem sprawiedliwego handlu i przyjazne środowisku.

Źródło: wellnessmama.com/128229/nutella-healthy