Miód na zdrowie!

Reklama

Najstarsze, naturalne i doskonale znane słodzidło na świecie ma więcej zalet i prozdrowotnych właściwości, niż mógłbyś się spodziewać! Oto kilka z nich:

1. Pomaga zapobiegać niektórym nowotworom i chorobom serca – miód zawiera flawonoidy i antyoksydanty, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia.

Znalezione obrazy dla zapytania honey

Food.ndtv.com

2. Pomaga zwalczyć wrzody i inne choroby układu trawiennego – to wiąże się z zaletą poniżej:

3. Ma właściwości bakterio-, wiruso- i grzybobójcze – w trakcie powstawania miodu pszczoły wydzielają do niego enzym, który powoduje utlenianie wodoru i takie właściwości miodu.

Znalezione obrazy dla zapytania honey

Organicfacts.net

4. Zwiększa wydolność sportowców – pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glikogenu i poprawia czas regeneracji organizmu.

Znalezione obrazy dla zapytania honey

Livehack.org

5. Zmniejsza kaszel i podrażnienie gardła – działanie to wykazuje zwłaszcza miód gryczany, działa pozytywnie zwłaszcza u dzieci zmniejszając kaszel w nocy i poprawiając zasypianie.

Znalezione obrazy dla zapytania honey

Rvcoutdoors.com

6. Reguluje poziom cukru we krwi – pomimo, że miód jest bardzo słodki i zawiera dużo cukrów prostych, to nie są te same cukry co w białym cukrze i sztucznych słodzikach. Kombinacja glukozy i fruktozy w miodzie pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Znalezione obrazy dla zapytania honey

Greenprophet.com

7. Pomaga leczyć rany i oparzenia – zewnętrzna aplikacja miodu na uszkodzoną skórę przyspiesza gojenie i wysusza ranę.

Znalezione obrazy dla zapytania honey

Treehugger.com

8. Poprawia działanie systemu odpornościowego – miód stymuluje produkcję ciałek odpornościowych, dzięki czemu łatwiej zachować zdrowie!

Źródło: http://www.realfoodforlife.com/health-benefits-of-honey/