Mistrzowie detoksu naturalnego

Reklama


lemon

 

Diety oczyszczające, stosowane raz do roku nie zawsze są właściwym, a co za tym idzie najsensowniejszym sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn. Zamiast tego lepiej wprowadzić do codziennego jadłospisu kila produktów, które znacznie poprawią metabolizm i bez większego wysiłku odtrują organizm pozbywając się z niego szkodliwych substancji.

Oto produkty przyspieszające oczyszczenie organizmu z toksyn:

  • Woda – filtruje nerki, usuwa uboczne produkty przemiany materii. Ponadto woda potrzebna jest wszystkim narządom do prawidłowego funkcjonowania dlatego tak ważne jest picie dużej ilości płynów.
  • Cytryna – wspomaga pracę wątroby oraz oczyszczenie jej ze szkodliwych substancji; ułatwia rozpuszczanie kamieni żółciowych; działa na organizm zasadowo (mimo kwaśnego smaku) ułatwiając proces detoksykacji.
  • Zielona herbata – reguluje trawienie, wspomaga metabolizm wątrobowy, skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji przemiany materii, chroni przed nowotworami (dzięki polifenolom pozbywającym się wolnych rodników tlenowych);zawarte w niej katechiny przyspieszają spalanie tłuszczów.
  • Żurawina – zapobiega osiedlaniu się bakterii na ściankach dróg moczowych i pęcherza moczowego; ma działanie moczopędne; przyspiesza proces detoksykacji.
  • Buraki – działają odkwaszająco i oczyszczająco; usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego, przyspiesza proces usuwania toksyn z organizmu (dzięki zawartości betaniny).
  • Kapusta – (kiszona) usprawnia pracę wątroby (siarka); wspomaga oczyszczanie organizmu; pobudza jelita do pracy (błonnik), poprawia trawienie i ułatwia wypróżnianie się (probiotyki).
  • Awokado – wspomaga wątrobę w procesie detoksykacji syntetycznych substancji chemicznych; wspiera przemianę materii. Zawiera również glutation, czyli składnik bardzo ważny przy odtruwaniu organizmu.
  • Seler – posiada właściwości antyoksydacyjne, oczyszczające i odkwaszające organizm; pobudza przemianę materii; usuwa kwas moczowy, który odkładając się w stawach prowadzi do ich uszkodzenia.
  • Jabłka – eliminują substancje toksyczne (kwasy organiczne), utrzymują równowagę kwasowo-zasadową krwi, zwalczają wolne rodniki (kwercetyna), wiążą toksyczne metale, pomaga usuwać z organizmu produkty przemiany materii.
  • Figi – korzystnie wpływają na pracę wątroby; regulują pracę układu pokarmowego (błonnik); obniżają poziom cholesterolu we krwi.
  • Kasza jaglana – odkwasza organizm i przyspiesza proces oczyszczania; posiada właściwości przeciwgrzybicze i antytoksyczne; pozytywnie wpływa na trawienie; usuwa z jelit zalegające resztki pokarmowe i uboczne produkty przemiany materii; korzystnie wpływa na skórę, paznokcie i włosy (krzemionka).
  • Natka pietruszki – działa moczopędnie, zapobiega infekcjom dróg moczowych; pomaga w usuwaniu metabolitów z leków; wspomaga detoksykację (chlorofil).