Sezonowe warzywa i owoce

Reklama


raspberry

 

Lipiec – gorący wakacyjny miesiąc, w którym każdy myśli o grillowaniu, pikniku, spotkaniu z przyjaciółmi…  O tym, w jakie warzywa, owoce warto zainwestować i dlaczego, podpowiadamy poniżej.

Czarne porzeczki – owoce kwaskowate, stanowią idealny dodatek do lodów czy deserów na bazie bitej śmietany. Zawierają całe mnóstwo witamin i antyoksydantów, które świetnie sprawdzają się w walce z nowotworami. Poza tym, dodają sił, witalności, odmładzają, wygładzają cerę i co ciekawe, stanowią naturalny „doping” dla sportowców i sportsmenów. Nic dziwnego nie ma zatem w tym, że sprzyjają odchudzaniu. Na lipiec, idealne!

Śliwki – rewelacja na przetwory, domowe ciasta i wypieki. Mają słodki lub kwaśny smak, w zależności od gatunku. Tak czy tak, zawierają mnóstwo antocyjanów, czyli naturalnych związków, które wzmacniają odporność, wspomagają procesy kojarzenia i bardzo dobrze wpływają na pamięć i koncentrację. Spożywanie śliwek świeżych w znaczny sposób wpływa na regulację układu krążeniowo-naczyniowego, obniża ciśnienie krwi, normujue pracę serca, obniża frakcję „złego cholesterolu”, ułatwia metabolizm glukozy.

Maliny – pyszne, słodziutkie, kojarzone wyłącznie z wakacjami. Piękne, delikatne i bardzo nietrwałe… nie mniej jednak, zawierają mnóstwo magnezu i żelaza. Właśnie dlatego, poleca się ich spożywanie osobom, które borykają się z niedoborami, zmęczeniem, bladą cerą oraz wszystkim kawoholikom 🙂 Z całą pewnością, w niebanalny sposób dodatnio wpłyną na zawartość kluczowych dla zdrowia procesów krwiotwórczych, związanych również z gospodarką hormonalną i wydolnością fizyczną.

Szpinak – warzywko strączkowe, z ogromną ilością żelaza, dzięki któremu, krew może sprawnie sprawować swoje funkcje. Wiedz, że żelazo pochodzące ze szpinaku, cechuje się wysoką przyswajalnością. Lepiej zjeść, konkretną porcyjkę zdrowego szpinaczku, niż faszerować się aptecznymi suplementami diety. Poza tym, ze szpinaku można zrobić rewelacyjną zupę, kluchy ze szpinakiem czy grillowane warzywa faszerowane pastą szpinakową. Mniam!

Faktem jest, że sezonowe warzywa i owoce niekoniecznie muszą być bardzo tanie. Wszystko zależy od dostępności na rynku i warunków pogodowych. Na ogół najdroższe są truskawki. W sytuacjach kryzysu, cena sięga nawet i 40 zł. Na szczęście, równie pyszne malinki, śliwki, arbuzy są tańsze, a cieszą zarówno małych, jak i dużych!