Zalety nasion Chia

Reklama

Nasiona Chia, które zyskały w ostatnich latach ogromną popularność, pochodzą z rośliny zwanej szałwią hiszpańską, rosnącej naturalnie w Ameryce Centralnej. Ich popularność wynika z wszechstronnego zastosowania i prozdrowotnego działania. Nie zawierają glutenu, mają dużo wapnia i antyoksydantów. Oto jak pozytywnie wpływają na ludzki organizm:

Znalezione obrazy dla zapytania chia seeds

Nuts.com

1. Dostarczają dużych ilości białka o wysokiej wartości biologicznej.

2. Dostarczają mnóstwa składników odżywczych, takich jak żelazo, kwasy omega 3, błonnik i antyoksydanty.

Znalezione obrazy dla zapytania chia seeds

Authoritynutrition.com

3. Wspomagają proces trawienia – dostarczają błonnika i mają właściwości ‘żelu’ – wchłaniają duże ilości wody, pęcznieją wypełniając żołądek i dając uczucie sytości.

4. Hamują apetyt – dzięki wysokiej zawartości białka i właściwości pęczniejących sprawiają, że nie czujemy się głodni.

Znalezione obrazy dla zapytania chia drink

Foodpleasureandhealth.com

5. Dostarczają energii i zwiększają wytrzymałość organizmu, zwłaszcza u sportowców. Nasiona Chia działają jak napój energetyczny!

6. Są wszechstronne i łatwe w użyciu – można je dodawać do wielu potraw i napojów, takich jak koktajle. Z powodzeniem zastępują też jajka w potrawach i wypiekach.

Można ich używać w całości, zmielonych lub namoczonych, np. do zagęszczania potraw.

Źródło: wellnessmama.com/4981/benefits-of-chia-seeds