Zdrowe masło orzechowe

Reklama


peanut butter

Okazuje się, że nawet dbając o zdrową dietę można pozwolić sobie na smaczną i zdrową przekąskę, która zadowoli podniebienie i będzie mieć dobry wpływ na organizm. Idealnym przykładem jest oczywiście masło orzechowe, znajdujące zastosowanie w wielu daniach. 

Masło orzechowe jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy, posiada także liczne mikro- i makroelementy, stąd bez obaw sięgać mogą po ten produkt osoby, które pragną, by ich żywienie było zdrowe i naturalne. Należy jednak pamiętać, że jest to produkt dość kaloryczny, dlatego wystarczy łyżka lub dwie, aby dalej cieszyć się szczupłą sylwetką.

Istnieją rozmaite masła orzechowe, różnią się bowiem rodzajem orzechów, ale też i składem finalnego produktu. O ile wybór rodzaju pod względem orzechów to kwestia gustu, tak jeśli chodzi o skład, istnieje kilka wytycznych, którymi warto się kierować. Dobre masło orzechowe ma wysoką zawartość orzechów, nie posiada też innych dodatków (lub w małej ilości), takich jak cukier czy sól.

Masło orzechowe idealnie nadaje się do deserów, jako dodatek do kanapek czy składnik wypieków. Dobrze komponuje się także z drobiem czy serem, także nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć go do dań słonych. Masło orzechowe może być nawet dodatkiem do grillowego biesiadowania – wystarczy grillować banany z odrobiną masła, by cieszyć się pysznym deserem.